Po jesenných uvedeniach knihy Domáce práce v Banskej Bystrici a Košiciach autorka Juliana Sokolová predstaví svoju novinku aj v Bratislave. Vo štvrtok 21. marca o 19:00 si tak v Rómerovom dome na Zámočníckej ulici príde na svoje fanúšikovstvo súčasnej slovenskej básnickej tvorby.

Sedem nových kníh, sedem farebných odtieňov, to je náš nový jarný edičný plán. Už teraz sa tešíme ako vám všetky naše novinky predstavíme v kníhkupectvách a na podujatiach.

Týždeň po dušičkách, presnejšie v piatok 10. novembra o 17:30, vás pozývame do bystrického Artfora na špeciálny večer plný smrteľne vážnych zážitkov! Súčasťou programu bude aj uvedenie nového vydania knihy Caitlin Doughty Dym v očiach s jej prekladateľkou Mariannou Bachledovou.

Festival súčasnej poézie VERSUS je po dlhšej prestávke späť a v úplne novom priestore privíta pestrú zostavu autorov a autoriek. Môžete sa tešiť na prezentácie nových zbierok, silných debutov, ale aj kritický pohľad na minulý rok v slovenskej poézii. Po autorských čítaniach pre vás máme pripravenú afterku s DJom. 🎶

Pôvodom slovenskej autorke Jane Karšaiovej vyšiel v roku 2022 v talianskom vydavateľstve Feltrinelli debutový román Divorzio di velluto a ešte v tom istom roku bola jej kniha nominovaná na prestížne ocenenie Strega. Príbeh o ťaživej neprítomnosti, o nevyslovených túžbach, o zrade a zložitom hľadaní vlastného ja, teraz vychádza aj v slovenskom...

Práve v týchto dňoch uplynulo päť rokov od momentu, kedy sme sa rozhodli, že pod značkou Literárnej bašty chceme vydávať prekladové a pôvodné knihy. Prvá, ktorá vyšla ako výsledok týchto cieľavedomých úvah, bola v septembri 2018 zbierka poľského básnika Szczepana Kopyta Čítanka pre pracujúce triedy v preklade Kristíny Karabovej.

Rok čo rok sa malé slovenské a české vydavateľstvá tešia na slávnosť knižnej kultúry, ktorá sa od roku 2019 koná v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave. Inak tomu nebude ani tento rok. Desiaty ročník Bratislavského knižného festivalu sa uskutoční na známom mieste od 1. do 4. júna 2023.

Prvý májový víkend v banskobystrickom kultúrnom centre Záhrada bude patriť novému podujatiu pre milovníkov a milovníčky literárneho prekladu a tiež pre celoslovenskú prekladateľskú komunitu. Festival TRANZ a program jeho prvého ročníka je výsledkom spolupráce aktérok a aktérov z prekladateľského, vydavateľského a akademického prostredia.